Alla inlägg den 11 augusti 2011

Av Ida Werner - 11 augusti 2011 16:37

Veckans artirst idag är: Dolly Parton.

Dolly Parton Country musikens Lady....    Dolly är en fantastisk sångerska ,låtskrivare, skådespelerska och instrumentalist!  Det är faktiskt så att Dolly kommer att göra en konsert på Scandinavium den 28 Augusti och jag kommer absolut vara där eftersom att hon är en av världens bästa contryartister och jag vet att hon är värd att se och höra på! 

Dolly föddes år 1946 den 19 Januari i USA/ Tennessee. Hennes karriär var som störst åren 1970-80 talet.  Hon är en av världens mest produktiva låtskrivare och har skrivit och registrerat över 3000 låtar, hon har också skrivit låtar som sedan andra artister har fått sjunga/spela. (mamma mia! kan det finnas fler som har skrivit mer än 3000 låtar? ).

Låten "Jolene":


Dolly Parton är också känd för delar av sin figur och sitt mycket stora mått av humor! ;)


Dolly Parton växte upp i en fattig familj med tolv barn i ett enkelt hem i Tennessee, utan el och med endast utedass. Kärleken till Tennessee sitter kvar, för hon har nämligen gjort en del låtar om staden tex :  Coat of many colours och My Tennessee mountain home.

 Den 30 maj 1966, då hon var tjugo år, gifte Parton sig med Carl Dean och de är fortfarande lyckligt gifta. 

Här kommer en av min favoriter :

Låten "here you come again":

 Dolly spelar även  gudmor till Miley Stewart i TV-serien Hannah Montana

 En annan  populär låt som Dolly gjort är "9 to 5" som hon kom på när hon drog sina långa lösnaglar mot varandra.

Låten "9 to 5" :

 

Bilder: 

 

 

Den 27 Augusti kommer ett inlägg där jag kommer skriva lite om henne före konserten och sen en recension  efteråt! den 29 Augusti.  

 

Källa

Ovido - Quiz & Flashcards